Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Anyák napjára dráma

2013.04.26

                                                         Atyák napja szellemei

 

Helyszín: A gyerek szobában, ahol egy lány bosszankodik, mert nem érti, hogy mire jó az anyák napja, és nem is hajlandó fölköszönteni saját édesanyját.

J.Gyerek:- Miért ünneplejük meg az anyaságot? Miért nincsen diáknap vagy iskolásnap? Egyébként is az anyák mit szoktak csinálni? Porszívózni, söpörni, mosogatni, mosni, lefekteti a gyerekét.... ezeket mi is meg csináljuk, sőt nekünk tanulnunk is kell pluszba. Nem értem.... -  A mondat befejeztével elkezdi csinálni a házi feladatját, mikor betoppan egy  kisgyereknek öltöztetett ember, kinek egy bot van a kezébe, amire egy lófej van téve. Főhősünk felnéz majd el akar kezdeni kiabálni, de a szellem elcsitítja.

M.szellem:- Ne féj tőlem,Én csak egy szellem vagyok. Bár nem közönséges. Az anyák napjának  Szelleme. Elmúlt anyáknapjáék, melyek a tieid voltak.(Melyeket te adtál az anyukádnak.)Van úgy, hogy elfeledjük mi az anyáknapja. Vagy ha tudjuk, csak emlékezetünkben leljük. Gyere és tekincs velem vissza.- Ekkor mind a kaetten felülnek a lóra és mennek egy kört. Miközben sétálnak belyön néhány gyerek és felálnak egymás mellé és halkan elkezdenek anyáknapi verseket mondani.

J.gyerek:- Miért vagyunk itt nem is ismerem ezeket a gyerekeket!?

M.szellem:- Nézd csak meg jöbbna azt a coffos kislányt! Nem ismerős egy kicsit.

J. gyer.:- Dehát ez én vagyok az első anyáknapja előadásommon. Jaj de boldog voltam itt.

M. szell.:- Tényleg boldog voltál? - Ennél a modatnál előrelép főszereplőnk múltbeloi énje és élkezdi mondani a versét.

Múlt Gyer.:- Édesanyám,virágosat álmodtam,napraforgóvirág voltam álmomban,édesanyám,te meg fényes nap voltál,napkeltétől napnyugtáig ragyogtál. - A kis vers végén elhalgat és könybe lábad a szeme - Anya, anyukám hol vagy? Eljöttél ugye? - A modat után letérdel és elkezd sírni.

J.Gyer:-Kérlek menjünk vissza nem akarom ezt láttni.Nem akarom ez a szörnyűséget nézni.

M.szelleme:- Most már értem, hogy miért nem hiszel az anyák napjábanÉs bocsánat, hogya ennek az emlék felidézésével fájdalmat okoztam neked. Azt reméltem elérem, hogy majd  ezután hiszel az anyák napjában.

J.Gyer.:-  Azzal akartad elérni, hogy megríkatsz, hogy ilyen emléket mutatsz. Tűnj a szemem elől, de rögvest. Ne lássalak itt többet.-A szellem eltünik, a gyerek leül az asztalához, közben nekilát újra a házijához, mikor jelenmegjelenik a jelen szelleme. tinédzsernek öltözve(rolleren gurulna be)

Jel.szell.:-  Ne féj tőlem,Én csak egy szellem vagyok. Bár nem közönséges. Az anyák napjának  Szelleme. Elmúlt anyáknapjáék. Azt hiszed, hogy csak te nem érzed mgad jól anyák napján, akkor gyere velem, és lásd amit még nem láttál.- Ekkor  gyerek fölszáll a rollerre és mennek néhány kört, miközben néhány asztalt raknak a színpadra, azokra pedig terítőt, hogy úgy nézzen ki, mint egy ebédlőasztal.

J.gyer.:-Ez a mi ebédlőnk, mirt jöttünk ide?

Jel.szell.:- Látod azt a nőt az asztalnál?

J.Gyer.:- Hogyne látnám a saját anyámat?

Jel.szell.:- És látod, hogy mit csinál?

Jel.gyer.:- Most éppen.....éppen sír. De miért sír nem tettem vele semmi rosszat! Vagy igen?

Jel-szell.:- Szerintem tudor rá a választ, de ha nem, akkor csak figyelj oda!
Anya:- Istenem, ha tudnám, hogy mit rontottam el, ha tudnám, hogy mit tegyek jóvá esküszöm, hogy megtenném. Miért, miért nem szeret engem a gyerekem?

Jel.szell.:- LÁtod az édasanyádat, látod, hogy megbánta, te miért nem tuddsz neki megbocsátani? Miért nem tudsz neki örömet szerezni?
Jel.gyerek.:-Tudod, mit menjünk innen van még nekem  néhány elintéznivalóm! - Ennek a mondat befejeztével visszaalaktják a terepet gyerekszobává.

Jel.szell.:- REmélem megondolod magad én nem szeretnélek tovább zaklatni, csak annyit mondok gondold meg. -Azzal elmegy.A gyerek leül az asztalához és ismét ell kezd írni. Egyszer csak becsapja a könyvét és elkezd beszélni.

J.GYer:- Nem értem,miért kelltenek ebből ilyen nagy felhajtást!? Nem szeretem az anyák napját, ez olyan nayg dolog, több millióanélhatnek még úgy a földön, hogy nem ünnaplik meg........... Pláne ezek a szellemek. Múlt,Jelen. CH, már csak a jövő szelleme hiányzik.- Ekkor bejön egy kormánnyal egy felnőttnek öltöztetett gyerek.

Jüv.Szell.:- Ne féj tőlem,Én csak egy szellem vagyok. Bár nem közönséges. Az anyák napjának  Szelleme. A jövőanyáknapjáék, melyek a tieid lehetnek. Gyere velem és megmutatom, mi lessz ha nem javulsz meg és nem fogod tisztelni ezt a jelentős napot és ami a legfontossabb a saját édesanyádat.

J.GYer:- Üsse kő, legyünk túl rajta.-Ekkor a szellem mögé áll és mennek néhány kört.Eközben az asztalhoz egy kislány ül és bejön egy felnőtt embernek öltöztetett gyerek.

J.gyer.: - Ki ez a nő? Hová hoztál?

Jöv.Szell.:-Ez a nő te vagy 14 év múlva. NÉz csak oda, és figyelj!
Jöv.Gyer.:- Szia aranycsillagom, mi történt ma a suliban? -Kérdezi az asztalnál ülő kislányt.

Kislány: -Semmi különös, kaptam ma egy négyest matekbó és egy ötöst irodalomból, és az osztályba anyák napját rendeznek, de én nem jelentkeztem. CSak a szabadidőmet rabolná és nem tudnék az iskolára koncentrálni, hiszen te is tudod, hogy nyelvtamból javítanom kell.

Jöv.Gyer:- Igen, igen. AH nagyon fontos....

J.gyer.:-  Mért nem fog szeretni engem a lányom, miért nem akarja megünnepelni az anyák napját?

Jöv.szell.:- Nem magától döntött így, volt valaki, akiről példát vehetett.

J.gywer.:- Most mér éertem, vigyél haza gyorsan-Azzal a kislány és a jöv.gyer. visszamegy a helyére és a főszereplőnk és a jöv.szell megy vissza az azstalhoz.

J.gyer.:- Ne is szólj egy szót se csak menj innen el. Van nekek egy nagyon fontos elintézni való. - Szellem kimegy és a lány behívja édewsannyát.

Anya:- Miért hívtál kislányom? - Ekkor a gyerek megöleli az annyát.

J.gyíer.:- CSak boldog anyát akartam kíváni neked, mert minden anya megérdemel egy olyan napot, őket ünnepeljék.

 

 

 

 

 
 

 

Profilkép


Képgaléria


Utolsó képArchívum

Naptár
<< Szeptember / 2019 >>


Statisztika

Online: 1
Összes: 21440
Hónap: 675
Nap: 20